Rijsbergs Toneel is klaar voor Dwazen LIVE AMUSEMENT BIJ PREMIÈRE

-

RIJSBERGEN – Komend weekeinde halen velen de jas, pet of muts van de kapstok om na een jaartje wachten weer eens naar een gezellig avondje toneel te gaan van het Rijsbergs Toneel. Zij is klaar u te ontvangen. Het plaatselijk toneelgezelschap speelt drie dagen achtereen in Koutershof het blijspel ‘Dwazen’ waarvan vrijdag 19 maart de uitverkochte première is.

DOOR CHARLES LUIJTEN

U komt er achter dat u nog altijd geen kaartje heeft. Oh…wat dom, en u was nog wel zo plan naar het Rijsbergs Toneel Geestesbeschaving anno 1902 te gaan. Een van de drie oudste verenigingen die het dorp kent en na zoveel jaar nog volop leeft. Zo’n club moet je koesteren. Het zou triest zijn wanneer dat anders was. U waagt het er gewoon op een van de speeldata er naar toe te gaan. Moet al gek lopen als er voor u geen plaatsje meer is ondanks de grote belangstelling die er ongetwijfeld weer zal zijn. In de voorverkoop van donateurkaarten gingen er meer van de hand dan verleden jaar.

De regie

Drie dagen achtereen letterlijk en figuurlijk ‘Dwazen’, op de planken van Koutershof. Zo heet het toneelstuk, een van de vrolijke kant, dat de acteurs en actrices van Geestesbeschaving anno 1902, twaalf personages in aantal voor het voetlicht brengen. Dat doen ze onder leiding van Eddy Haers. Hij is voor de vijfde achtereenvolgende keer aangetrokken als regisseur hetgeen afwijkt van de richtlijn van Rijsbergs Toneel. Die kiest er voor om de drie jaar een andere te nemen. Haers zal blijkbaar zo goed bevallen dat ten aanzien van hem een uitzondering bestaat.

De regisseur, 56 jaar, is een Zeeuws-Vlaming van geboorte en woont sedert 1984 in Roosendaal. Voor zijn dagelijkse boterham is hij al 34 jaar leerkracht in het speciaal onderwijs (zeer moeilijk lerende kinderen). Het werken op het terrein van theater is hem niet vreemd. Hij had voor zijn komst naar Rijsbergen dan ook al diverse gezelschappen onder zijn hoede. Voor sommige, let wel in het algemeen genomen, komt het goed uit dat hij iemand is met een engelen geduld. Dat zijn degenen die tot ergernis van hun tegenspeler het tijdig instuderen van de tekst niet zo serieus nemen.”Wanneer je daar tegenaan loopt is het minder plezierig werken voor een regisseur”, zegt Eddy Haers

Lachwekkend

Huis aan huis is In Rijsbergen het zogeheten Open Doekje de afgelopen dagen op de mat gevallen waarin te lezen valt wat voor toneelstuk ‘Dwazen’ is. Een heel klein beetje van de sluier wordt in Open Doekje opgelicht en dat verklapt al voldoende u de indruk te geven dat het voor de toeschouwer een lachwekkende vertoning wordt. Dat is het zonder meer, we proefden het reeds toen we een van de repetities volgden. Mochten we vooraf toch nog een opmerking maken over ‘Dwazen’, het enige wat er nog aan mankeert is dat het niet achterstevoren wordt opgevoerd. Maar in dat geval zou er echter helemaal geen touw aan vast te knopen zijn. Verrassend is toch wel de inbreng van volksdansgroep Sandraudiga (Zundert-Rijsbergen).U ziet het tegenovergestelde van een saaie voorstelling die u dan ook niet mag missen waarin iemand voor het naar bed gaan nog eerst zijn kanarie moet uitlaten en op de vingers uit telt hoeveel 1+1 is.. Het zegt genoeg.

Amusement na afloop

Vooraankondigingbode2

Vrijdag start het Rijsbergs Toneel met de eerste van de drie te geven voorstellingen in Koutershof en begint om 20.00 uur. Na afloop kan er nog gezellig nagebleven worden in de foyer waar onder het genot van een drankje tussen het kletsen door tevens geluisterd kan worden naar muzikaal amusement live van de Risbecca’s die bij gelegenheid van de premiere is. Rijsbergs Toneel Geestesbeschaving anno 1902 komt verder nog zaterdagavond 20 en zondagmiddag 21 maart onder de schijnwerpers. Het Rijsbergs Toneel is klaar u te ontvangen en heet u nu reeds hatelijk welkom op een van haar uitvoeringen.