In memoriam Jan Braspenning

-

Hoewel iedereen van het Rijsbergs Toneel wist dat de gezondheidstoestand van Jan erg slecht was, schrokken we toch van zijn overlijdensbericht vorige week. Jan was een verenigingsman in hart en nieren.

Met passie

Hij hield van toneelspelen. Al toen Jan nog maar 16 jaar oud was, benaderde hij Simon Boomsma, schooldirecteur en toenmalig regisseur van Geestesbeschaving, om een rolletje bij het toneel te mogen spelen. Zijn wens kwam uit toen hij in januari 1973 in het oude patronaat op de planken stond als Linky (alias Christopher) in ‘De Muizenval’ van Agatha Christie. Daarna volgde nog vele andere rollen. Of het een boef, een politie-inspecteur, een kastelein of pastoor was, Jan speelde alle rollen met passie. Hij probeerde de aanwijzingen van alle regisseurs zo goed mogelijk te volgen om een mooi personage neer te zetten.

Belangstellend

Maar acteren was niet zijn enige taak bij onze vereniging, ook als behanger en schilder heeft hij vele decors verfraaid. Vaak stond Jan in de dagen tussen Kerst en Nieuwjaar in zijn eentje in de Koutershof te plakken of te verven om alles op tijd in de goede kleuren te krijgen. Toen Jan verschillende klachten over zijn gezondheid begon te krijgen, moest hij soms een jaar overslaan om te spelen. Toch kwam hij dan nog vaak op de repetities om het wordingsproces van een nieuw stuk te volgen. Maar ook voor de gezelligheid, want daar hield Jan van. Hij praatte graag met de mensen van het toneel en was belangstellend naar hun persoonlijke wel en wee.

Verfraaien decor

In het jubileumjaar 2002 (het ‘Rijsbergs Toneel, Geestesbeschaving anno 1902’ bestond 100 jaar) kreeg Jan van de vereniging ‘Nederlands Amateur Theater’ de zilveren speld uitgereikt. Hij had kort daarvoor in het jubileumstuk ‘Eerst eten’ nog met verve de rol van Don Alonso gespeeld. In 2004 speelde Jan nog de rol van bisschop in de eenakter ‘Moedertje Armoe’. Jan Braspenning zijn laatste rol was die van makelaar Jansen in het blijspel ‘Jenny’ van januari 2005. Hoewel zijn gezondheid steeds slechter werd, verleende Jan in 2006 en 2007 nog zijn medewerking aan het verfraaien van het decor.

Grote realiteitszin

Over zijn gezondheid, hoe slecht die ook was, klaagde Jan niet veel. Hij legde daarbij tot op het laatst een grote realiteitszin aan de dag en genoot als het goed ging. Toen hij begin juni dit jaar uit het ziekenhuis kwam met erg slecht nieuws, was Jan dan ook helemaal voorbereid op wat komen ging. Het was dan ook erg verrassend, ook voor hemzelf, dat hij op 24 augustus 2008 in de Rijsbergse pastorietuin getuige kon zijn van het gelegenheidsstuk bij het 850-jarig bestaan van de parochie St. Bavo ‘Tussen zonsop- en ondergang’.

Het ‘Rijsbergs toneel’ verliest een trouw en betrokken lid, maar Danusia en David, Valerie en Noëmi verliezen een goede man en vader. Wij wensen hen erg veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Bestuur & Leden ‘Rijsbergs Toneel’