Rijsbergs Toneel in vorm

-

Maandag 15 januari 2007 – Het Engelse toneel heeft een opmerkelijke traditie in het zogenaamde ‘Wie-heeft-het-gedaan?’- genre.

‘Kwijt!’ dat oorspronkelijk ‘Wanted one body’ heette en geschreven is door Charles Raymond Dyer hoort daar ook toe. Wanneer een erfenis te verdelen valt, ontstaat een reeks verwikkelingen, waarin een aantal personages zich als inhalige aasgieren gaan gedragen. Uiteraard doen zij zich in deze komische thriller anders voor dan ze in werkelijkheid zijn en dat leidt tot een aantal aardige confrontaties.
In een fraai, strak opgetrokken decor, dat een maximum aan dieptewerking heeft, wordt het publiek meegenomen naar een landhuis dat door de barre weersomstandigheden binnen de kortste keren is afgesloten van de buitenwereld. De opening van het spel is dan ook Hitchcock-achtig vormgegeven. De licht- en geluidmensen kunnen zich uitleven. Naast het aanwezige personeel dient zich in de loop van de intrige een aantal vreemde snuiters aan. Het zijn de bekende ingrediënten die bij dit soort stukken horen. Notaris Blundell, goed en mooi ingehouden gespeeld door Harrie Watzeels, ontwikkelt zich tot de dragende figuur van het spel. Zijn analytisch vermogen levert uiteindelijk de dader op. De spelers zitten over het algemeen goed in hun rol. De stiefzusjes Barraclough, gespeeld door Marjo Jacobs en Ineke Vogels, zijn kille ijzige figuren en dokter Brown (Brigitte van de Pas) lijkt niet van een andere wereld te komen. Mabel, het kamermeisje (Silvia van der Borst), is een leuk type en Johnson, de chauffeur (Wouter Hendriks), weet op een overtuigende manier een misleidende rol te spelen en onbetrouwbaar over te komen.

Blijkbaar heeft het Rijsbergs Toneel, zoals veel andere verenigingen, castingsproblemen. Mr. Mickleby, de notarisklerk, werd vertolkt door Marita van den Berg. Daarmee werd ze met een klus opgezadeld die haast niet te doen was. Ze moest een echte mannenrol spelen, die zich ook nog eens kenmerkte door subtiele Engelse humor en mannelijke(!) angst. Daarbij was ze de tegenspeler van Harrie Watzeels, die perfect in zijn rol zat en met wie ze soms een komisch duo vormde. Je zag haar worstelen met de vormgeving haar personage. De zelfontmaskering aan het slot was een aardige ‘ oplossing’, maar maakte het niet goed.

Het Rijsbergs Toneel zette ook dit jaar een ruim voldoende productie neer, waar altijd veel publiek op afkomt.

Maar Marita van den Berg die zich in dit stuk opgeofferd heeft, verdient in de volgende productie een aantrekkelijke jonge-vrouwenrol, waarin ze zich heerlijk kan uitleven. Als goedmakertje.

Herbert Mouwen

‘Kwijt!’ door het Rijsbergs Toneel. Gezien op 12 januari 2007 in de Koutershof te Rijsbergen. Regie Eddy Haers. Decor Frans Matthijssen, Jan Braspenning. Kleding Helma Abbenhuis.



‘Met Kwijt halen we alles uit de kast’

-

RIJSBERGEN – Degene die thuis de jas van de kapstok haalde om naar een van de voorstellingen van het Rijsbergs Toneel te gaan kijken, zal zich best hebben weten te vermaken met ‘Kwijt’. Zo heette het stuk dat drie dagen achtereen onder leiding van regisseur Eddy Haers op de planken van Koutershof werd gebracht. Opnieuw heeft het absoluut niet aan belangstelling ontbroken. De uitvoeringen werden weer erg druk bezocht.

DOOR CHARLES LUIJTEN

De vele donateurs en andere mensend die het Rijsbergs Toneeld Geestesbeschaving anno 1902 vrijdag,d zaterdag of afgelopen zondagd aan het werk hebben gezien, zullend zich in het algemeen voldaan overd ‘Kwijt’ uitlaten. Een komische thrillervan de Engelse toneelschrijver Charlesd Raymond Dyer waarvoor extrad repetities nodig waren wegens ded moeilijkheidsgraad ervan. Regisseurd Eddy Haers, een groot deel van hetd verhaal had hij herschreven, wilded alles bij de spelersgroep uit de kastd halen. Dat gold ook voor de mensend van de techniek vanwege de veled geluids- en lichteffecten die in hetd stuk voor kwamen om aan de spanning bij te dragen.

Tevreden

“Een toneelstuk waarin veel verborgen zit. Je moet proberen om het allemaal naar voren zien te brengen. Zelfs de kleinste details zijn belangrijk om een zo leuk mogelijke voorstelling met goed toneelspel neer te kunnen zetten. Pas als dat lukt, kun je tevreden zijn”, aldus de regisseur. Maar na de première van vrijdag, toen het gezelschap er voor een volle bak aan moest geloven, bleek hij dat te zijn. De woorden van de regisseur die hij eerder in een voorartikel had laten vallen kwamen dus uit. Hij zei toen: “Er moet nog hard aan getrokken worden, maar als het eenmaal 12 januari is zullen we er staan.”

Meningen verschillen

‘Kwijt’ werd gespeeld door elf acteurs en actrices. Een stevige rolbezetting dus. Er zaten krengen van rollen in verwerkt waar enkele spelers zich op kapot hebben moeten bijten om ze ingestudeerd te krijgen. De notaris en zijn klerk bijvoorbeeld. Zij zullen het zelf al te goed weten, maar ook de bezoekers zal het niet ontgaan zijn. Ofschoon de spelersgroep, regie, mensen van de techniek en alle andere die nauw bij de productie waren betrokken een staande ovatie kregen, het zal altijd zijn en blijven dat bezoekers verschillend over de voorstelling denken. Op zich niets vreemds. Met muziekshows en al die boeken in de bibliotheek is het niet veel anders. Smaken verschillen nu eenmaal van elkaar.

Thriller

Kwijt’ is een heel ander stuk dan ‘De Cactusbloem’ van auteur Barillet dat het Rijsbergs Toneel Geestesbeschaving anno 1902 verleden jaar onder de schijnwerpers bracht. Het had een luchtig Frans tintje. Deze keer duidelijk van een ander genre. Een thriller waarin van alles kwijt ging. Nu en dan komisch, dan weer spanning. Het wisselde elkaar af. Het verhaal ging over de erfenis van een landgoedbezitter. Een vriendelijke oude man die goed voor zijn personeel was en van spelletjes hield. Zo was hij er en zo was hij weer kwijt. Stiefdochters azen op zijn vermogen maar kunnen om het voltallige personeel niet heen. Raadselachtige taferelen doen zich voor, waarbij de spanning steeds meer toeneemt. De bezoekers die er hun eigen gedachten over laten gaan, komen er niet. Maar zoals altijd, de ontknoping is op ’t laatst. Kort hierop valt het doek waarna het weer snel wordt opgetrokken om spelers, de regie en de mensen achter een warm applaus te bezorgen. Goed gedaan, Rijsbergs Toneel Geestesbeschaving anno 1902!

Gezellig uitje

Maar hoe het ook voor iedereen geweest mocht zijn, van een gezellig uitje naar het Rijsbergs Toneel kan naar onze bescheiden mening in elk geval gesproken worden. Extra voor degene die nog wat nableef in de foyer waar gezellige livemuziek was van Do-Ré-Mi. Het grote publiek vond opnieuw zijn weg naar de plaatselijke toneelvereniging die dit jaar haar 105e verjaardag viert en nog altijd bloeit. Waar vindt men het nog na zoveel jaar? De Rijsbergenaren willen hun oude Geestesbeschaving nog niet ‘kwijt’. Een week eerder was bij de reservering voor een van de voorstelling al duidelijk dat de belangstelling voor de winteruitvoering van het afgelopen weekend een succes zou worden. Mooi toch voor een toneelclub van een dorp dat Rijsbergen heet.



Decorbouwer Frans Mathijssen

-

‘Kwijt’ is een toneelspel met een stevige rolbezetting en enkele nieuwe gezichten op de bühne. Het wordt gespeeld met een leuk decor achter zich, dat in elkaar gezet is door Frans Mathijssen, al meer dan veertig jaar de toneelbouwer van het Rijsbergs Toneel. Voor de club is hij dan ook van grote waarde.Het kan zo gek niet zijn, of Mathijssen maakt het. Hij slaat nagenoeg geen repetitie over. “Als je ergens bij bent, danhoor je er te zijn. Ook al speel ik zelf nooit mee. Ik vind het een heerlijke club en ga er dan ook telkens met heel veel plezier naar toe. Voor iets anders heb ik dan geen tijd”, zegt Mathijssen die voor al zijn inzet heus wel eens speciaal vernoemd mag worden.



Reserveren voor ‘Kwijt’

-

De voorstellingen van het Rijsbergs Toneel zijn vrijdag 12 en zaterdag 13 januari 2007, telkens om 20.00 uur. Zondag de 14e wordt ‘Kwijt’ ’s middags om 14.00 uur onder de schijnwerpers van Koutershof gebracht. Zondag 7 januari bestaat de mogelijkheid tussen 13.00 uur en 14.30 uur telefonisch te reserveren en eventueel nog kaarten te bestellen. Voor de voorstelling op vrijdag telefoonnummer (076) 5963478, voor zaterdag (076) 5961178 en voor zondagmiddag 14 januari telefoonnummer (076) 5963602. Zie ook advertentie elders in deze krant.

Na afloop van de voorstellingen is er livemuziek van Do-Re-Mi in foyer van Koutershof voor degenen die nog wat langer gezellig willen nablijven. Van de gelegenheid daartoe werd vorig jaar erg druk gebruikgemaakt.



KOMISCHE THRILLER VAN FORMAAT Bij het Rijsbergs Toneel is alles kwijt

-

RIJSBERGEN – De dagen beginnen voor het Rijsbergs Toneel Geestesbeschaving anno 1902 te korten. Volgende week speelt zij haar winteruitvoering van het nieuwe seizoen waarin van alles kwijt raakt. Vandaar dat het stuk ook ‘Kwijt’ heet. Omdat het geen gemakkelijk stuk is moeten extra repetities worden ingelast. Een komische thriller die onderhevig is aan de nodige spanning en sensatie. Zondag kan er voor een van de drie voorstellingen gereserveerd worden. Die worden gegeven vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 januari

DOOR CHARLES LUIJTEN

Rijsbergen, een dorp met ruim 6000 inwoners, is nog net als vroegerd erg gesteld op het hebben van een toneelvereniging in haard gemeenschap. Dat blijkt duidelijk uit de sympathie die vele dorpelingen
voor hun Rijsbergs Toneel Geestesbeschaving anno 1902 tonen. Trouwd bezoeken zij nog altijd vele de uitvoeringen, dat al liefst 104 jaar lang.d Het zegt heel wat.d Volgende week is het weer zo ver. Vrijdag 12 januari gaat om 20.00d uur het doek open voor de komische thriller ‘Kwijt’ waarmee hetd Rijsbergs Toneel Geestesbeschaving anno 1902 dit keer voor hetd voetlicht komt. Het is dan de première.d

Keuze

Volgens voorzitter Irma Kennis is ‘Kwijt’ geen eenvoudig stuk, maar als het goed wordt gebracht, wordt het wederom een avondje genieten in Koutershof.

Daar heeft de voorzitter alle vertrouwen in. “Onze leescommissie is in mei al begonnen om uit de vele doorgenomen toneelstukken de beste keuze te maken, iets wat niet zo eenvoudig is. Het moet kwalitatief goed zijn en de spelersselectie moet op sterkte zijn. Bovendien speelt de vraag of die het stuk aankan. Ook is het heel belangrijk om bij het maken van een keuze rekening te houden met je donateurs”, zegt Irma Kennis.

Eddy Haers

Voor het tweede achtereenvolgende jaar staat Eddy Haers uit Roosendaal als regisseur voor de groep. Hij hoopt evenals vorig jaar dat de bezoekersstroom naar het Rijsbergs Toneel weer groot zal zijn. “Ze kan een leuk stuk te zien krijgen. We moeten er de komende repetities nog wel even hard aan trekken. Het is alles behalve gemakkelijk, maar we komen er mee klaar”, aldus Haers die voor afgelopen zaterdagmorgen een extra repetitie had ingelast. Met nog een viertal voor de boeg moet het gepiept zijn.

Erfenis

In het stuk wordt het testament voorgelezen van de overleden eigenaar van een landgoed. De familie houdt zich vooraf eerst bezig met de uitvaart, maar het weer wil daarvoor niet meewerken. In afwachting ligt de man opgebaard in zijn studeerkamer. Er blijken meer erfgenamen in het testament te staan dan de twee achtergebleven stiefdochters. Die stellen alles in het werk om iedereen zijn geld te ontnemen.

Men probeert er elkaar in te luizen waarbij van alles kwijt sukkelt. Zelfsde overledene van wie het testament is raakt zoek. Humor, spanning, serieuze zaken en geheimzinnigheid, het zit allemaal in het stuk gebakken. “Kortom, het bezit alle aspecten om de bezoekers een leuke avond te brengen”, zegt regisseur Eddy Haers.