KOMISCHE THRILLER VAN FORMAAT Bij het Rijsbergs Toneel is alles kwijt

-

RIJSBERGEN – De dagen beginnen voor het Rijsbergs Toneel Geestesbeschaving anno 1902 te korten. Volgende week speelt zij haar winteruitvoering van het nieuwe seizoen waarin van alles kwijt raakt. Vandaar dat het stuk ook ‘Kwijt’ heet. Omdat het geen gemakkelijk stuk is moeten extra repetities worden ingelast. Een komische thriller die onderhevig is aan de nodige spanning en sensatie. Zondag kan er voor een van de drie voorstellingen gereserveerd worden. Die worden gegeven vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 januari 

DOOR CHARLES LUIJTEN

Rijsbergen, een dorp met ruim 6000 inwoners, is nog net als vroegerd erg gesteld op het hebben van een toneelvereniging in haard gemeenschap. Dat blijkt duidelijk uit de sympathie die vele dorpelingen
voor hun Rijsbergs Toneel Geestesbeschaving anno 1902 tonen. Trouwd bezoeken zij nog altijd vele de uitvoeringen, dat al liefst 104 jaar lang.d Het zegt heel wat.d Volgende week is het weer zo ver. Vrijdag 12 januari gaat om 20.00d uur het doek open voor de komische thriller ‘Kwijt’ waarmee hetd Rijsbergs Toneel Geestesbeschaving anno 1902 dit keer voor hetd voetlicht komt. Het is dan de première.d

Keuze

Volgens voorzitter Irma Kennis is ‘Kwijt’ geen eenvoudig stuk, maar als het goed wordt gebracht, wordt het wederom een avondje genieten in Koutershof.

Daar heeft de voorzitter alle vertrouwen in. “Onze leescommissie is in mei al begonnen om uit de vele doorgenomen toneelstukken de beste keuze te maken, iets wat niet zo eenvoudig is. Het moet kwalitatief goed zijn en de spelersselectie moet op sterkte zijn. Bovendien speelt de vraag of die het stuk aankan. Ook is het heel belangrijk om bij het maken van een keuze rekening te houden met je donateurs”, zegt Irma Kennis.

Eddy Haers

Voor het tweede achtereenvolgende jaar staat Eddy Haers uit Roosendaal als regisseur voor de groep. Hij hoopt evenals vorig jaar dat de bezoekersstroom naar het Rijsbergs Toneel weer groot zal zijn. “Ze kan een leuk stuk te zien krijgen. We moeten er de komende repetities nog wel even hard aan trekken. Het is alles behalve gemakkelijk, maar we komen er mee klaar”, aldus Haers die voor afgelopen zaterdagmorgen een extra repetitie had ingelast. Met nog een viertal voor de boeg moet het gepiept zijn.

Erfenis

In het stuk wordt het testament voorgelezen van de overleden eigenaar van een landgoed. De familie houdt zich vooraf eerst bezig met de uitvaart, maar het weer wil daarvoor niet meewerken. In afwachting ligt de man opgebaard in zijn studeerkamer. Er blijken meer erfgenamen in het testament te staan dan de twee achtergebleven stiefdochters. Die stellen alles in het werk om iedereen zijn geld te ontnemen.

Men probeert er elkaar in te luizen waarbij van alles kwijt sukkelt. Zelfsde overledene van wie het testament is raakt zoek. Humor, spanning, serieuze zaken en geheimzinnigheid, het zit allemaal in het stuk gebakken. “Kortom, het bezit alle aspecten om de bezoekers een leuke avond te brengen”, zegt regisseur Eddy Haers.