‘Alles valt uiteindelijk op z’n plaats’

-

RIJSBERGEN – Rijsbergs Toneel Geestesbeschaving anno 1902 stond het voorbije weekend bijzonder succesvol voor het voetlicht. Met de voorstelling ‘Gebroken IJs’ gaf het gezelschap vol overtuiging zijn visitekaartje af.

DOOR CHARLES LUIJTEN

We wonen de zaterdagavondvoorstelling volledig bij, de andere twee aansluitend op de pauze want zijn na afloop nieuwsgierig naar de reactie van de toeschouwers op ‘ Gebroken IJs’. We benaderen iedere keer 25 bezoekers en als we de balans opmaken heeft ruim negentig procent genoten. Daarom hoort deze uitvoering misschien voor de donateurs van Rijsbergs Toneel tot een van de leukste van de afgelopen jaren. Met het Rijsbergs Toneel en haar donateurs aan boord, stoomt het luxueuze cruiseschip MS Rijsbergen over een platte Noordzee naar Noorwegen. Het zijn met name de acteurs en actrices van Rijsbergs Toneel die zich tijdens de vaart ophouden op het middendek waar geluierd wordt in ligstoelen dan wel druk gediscussieerd wordt over de lollige en de sombere kant van het leven. Het gezelschap speelt een luchtig en eigentijds stuk, het ene moment onder een fantastische blauwe lucht het andere onder een heldere Noorse sterrenhemel. Technisch perfect weergegeven.

Het is niet de bedoeling alle spelers te vernoemen en welke personages zij in ‘Gebroken IJs’ wegzetten. Daarvoor zijn het er bovendien te veel. De in de voorstelling opgevoerde figuren zijn op zoek naar eigen identiteit en kunnen best wat gezelligheid om zich heen gebruiken. Sommige hebben geen gemakkelijke periode achter de rug. Een daarvan is Hendrik. Hij is een alleenstaande, vergeetachtige en steenrijke oude stinkerd die aan het eind van de reis het cruiseschip koopt. Hij wil graag dat iedereen na de cruise bij hem blijft. Hij belooft ze gezellige feestoptredens van onder meer Robbie Williams. De zanger geeft een concert voor de passagiers. Wanneer Williams vervolgens per helikopter de MS Rijsbergen verlaat, neemt hij de op hol geslagen Susan mee. In haar plaats zou de op champagne verkikkerde Mathilde liever zijn meegegaan. Susan is dochter van Victorine die aan de bootreis een scharreltje met muzikant Arnold overhoudt. Hoelang? De contrabassist is ongeneeslijk ziek.

Puik

Een goed gehumeurde regisseur loopt nadat het doek is gesloten rond in de wandelgangen van Koutershof. “We hebben er zeer hard aan moeten trekken. Na een of andere repetitie op weg naar Roosendaal heb ik wel eens gedacht: ‘Jezusmina, wat moet er toch van komen?’ Zo langzamerhand weet ik het na al die jaren wel. Bij het Rijsbergs Toneel valt uiteindelijk alles prima op z´n plaats. Ik ben dan ook een zeer tevreden mens,” zegt Eddy Haers. Dat kan de Roosendaler ook zijn. Terugkijkend op ‘Gebroken IJs’ kunnen we schrijven dat Rijsbergs Toneel, figuranten en zij achter de schermen incluis op alle fronten een puike voorstelling achterlaat. De massaal opgekomen bezoekers laten er zich – op ‘n enkeling na – in ieder geval enthousiast over uit. Niet alleen wordt er uitstekend spel geleverd, om echt van succes te kunnen praten moeten ook de dingen er omheen daarbij in overeenstemming zijn, zoals decor, kleding, grime en de techniek.