‘Humor mag in stuk niet ontbreken’

-

RIJSBERGEN – De nieuwe productie Fedja is heel anders dan dat het trouwe publiek van Rijsbergs Toneel Geestesbeschaving anno 1902 dit keer krijgt voorgeschoteld. Volgens secretaris Claudia van Veltom is het gezelschap een nog moderner weg ingeslagen. Komende vrijdag is de première.

DOOR CHARLES LUIJTEN
Hoe anders het stuk Fedja is? Ga gewoon kijken.Wanneer de belangstelling voor Rijsbergs Toneel met de aan haar gekoppelde legendarische naam Geestesbeschaving (sinds 1902) net zo groot zal zijn als bij de laatste uitvoering het geval was, wordt drie voorstellingen voor een volle bak gespeeld. Te beginnen komende week vrijdag. Dan is in Koutershof de première van Fedja. Rare naam zult u zeggen. Och, als het beestje maar een naam heeft. Titels van toneelstukken zeggen in feite niet zo veel. Het gaat om de inhoud en de wijze waarop de door Roosendaalse regisseur Eddy Haers verdeelde rollen worden gespeeld.

Modern

Volgens Claudia van Veltom, secretaris en regieassistente, zal het publiek zodra dat toegang krijgt tot de zaal wat onwennig om zich heen kijken. Vermoedelijk zal hetgeen zich op het podium afspeelt bij momenten al even verassend zijn. Is het Rijsbergs Toneel met Fedja misschien een nog moderner weg ingeslagen? “Ik denk van wel. Er moest daarom aan deze productie extra hard worden gewerkt om alles op de juiste plaats te krijgen. De laatste maanden is er twee keer per week gerepeteerd en namen we zelfs ’n enkele keer een zondag erbij,” zegt Claudia. Zeven jaar is ze al lid van de Rijsbergse Toneelclub en ze voelt zich er uitstekend thuis. Een oude rot op de planken is Harrie Watzeels. Het wordt zijn 38ste optreden bij Rijsbergs Toneel. “ Ik speel in Fedja de rol van een dwangarbeider en die ligt mij wel,” zegt Watzeels die zeven regisseurs heeft versleten. ‘De Knecht van twee meesters’, ‘Cactusbloem’ en ‘Rozeke van Hazeldonk’ komen meteen bij hem bovendrijven als we hem vragen toneelwerken te noemen die tot zijn favorieten horen. “Stukken mogen best serieus zijn, maar humor mag er naar mijn opvatting niet in ontbreken”, aldus Watzeels die blij is met de komst van jong talent. Daarbij zitten echter geen mannen en dat wordt volgens Watzeels toch wel tijd.

Sprookjesachtig

‘Fedja’ is deels een sprookjesachtig toneelstuk met humor, muziek, beweging en verrassende situaties.De spelersgroep herbergt in Willemijn Gils, Joyce Mathijssen en Mitchell Klijs drie tieners. “Ik vind het heel leuk om mee te doen. Ook mijn leeftijdgenootjes. We gaan telkens graag naar de repetitie maar zien vooral uit naar volgende week vrijdag, zaterdag en zondag. Dan is het echt,” zegt Willemijn. De eerste twee speelavonden is de aanvang 20.00 uur en is er zoals voorgaande jaren tijdens de pauze en een uurtje na de voorstelling live achtergrondmuziek van Charles Luijten in de Refter van Koutershof. Zondag 18 maart begint de uitvoering om 14.00 uur. Naserveren voor een van de speeldata mogelijk. Toegangskaarten zijn nog verkrijgbaar. In beide gevallen bellen naar 06-51107683.