Jongeren krijgen kans bij Rijsbergs Toneel

-

Met zes jeugdige leden in de vereniging heeft het Rijsbergs Toneel dit jaar gekozen voor een echt jongerenstuk, waarin deze aankomende acteurs zich eens goed uit kunnen leven, namelijk Jan rap en z’n maat. Het is een stuk gebaseerd op het bekende boek van Yvonne Keuls uit 197. Het zit boordevol extreme emoties, bizarre situaties en rare gedragingen van de meest uiteenlopende karakters. De toneelhandeling speelt zich af in een opvangtehuis voor dakloze jongeren, waar de problemen zich ongebreideld ophopen. Diefstal, mishandeling, homoseksualiteit, zelfverwonding en drugsgebruik, het lijkt me wat te veel van het goede. Wordt het een loodzwaar stuk of heeft de regisseur kans gezien ruimte laten voor een lichte toon”? Krijgt de relativerende lach ook een kans? e merkt dat de jonge spelers hun emotionele register nog moeten ontdekken en ontwikkelen, maar enkele spelers komen al heel ver. De rol van Gemma (Joyce Mathijssen) heeft een breed spectrum aan gevoelens en reacties. Vooral in de mijmeringen en overpeinzingen overtuigt de nog jonge speelster, meer nog dan in haar verwijtende agressie naar anderen toe. In haar felheid stopt ze veel energie, maar het afgewogen, subtiele spel gaat haar beter af. Charrie (Mitchell Klijs) weet zijn nerveuze stotterrol tot het einde toe vol te houden. Derek (Vincent Haazen) weet een authentieke homoseksuele jongeman te spelen zonder dat hij vervalt in voorspelbare clichés.

De ouderen blijven in deze productie wat op de achtergrond en dat is mooi. De jongeren krijgen alle kansen om hun personage goed neer te zetten. De oudere stafleden van het huis zorgen voor licht tegenspel. Voor de pauze is het stuk inderdaad wat eendimensionaal zwaar en tobberig, na de pauze is er meer ruimte voor lichtvoetigheid en relativering, waardoor het spel onvoorspelbaar en dus spannender voor het publiek wordt.

Herbert Mouwen

Rijsbergs Toneel – ‘Jan Rap en z’n maat’. Gezien op 15 maart in De Koutershof te Rijsbergen. Regie Mariëtte Haazen. Nog te zien vandaag om 20.00 uur en morgen om 14.00 uur.