‘Meer tussen hemel en aarde’ RIJSBERGS TONEEL KOMT MET VOORSTELLING ‘SPOTGEESTEN’

-

RIJSBERGEN – Een heel geestige toneelvoorstelling kan het worden wanneer het wordt gespeeld zoals de schrijver het zich voorstelt. Daarvan wordt uitgegaan. Twee avondvoorstellingen en een ‘s middags. Voor het aanschouwen van ‘Spotgeesten’ kan zondag 15 maart worden gereserveerd. Het is weer tijd voor Rijsbergs Toneel anno Geestesbeschaving 1902. Volgende week vrijdag is de première.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Het Rijsbergs Toneel anno Geestesbeschaving 1902 staat voor haar laatste repetities van het toneelstuk ‘Spotgeesten’. Daarvan is volgende week vrijdag om 20.00 uur de première in grote huiskamer van Rijsbergen die gemeenschapshuis Koutershof heet.

Weinig keus

Maanden heeft de spelersgroep onder bezielende leiding van de Roosendaler Eddy Haers tot nu aan de voorbereiding van de toneelproductie gewerkt. Het kunnen samenstellen van de cast waarmee hij aan de slag moest, was volgens de regisseur deze keer niet zo eenvoudig. “Het spelersarsenaal van Geestesbeschaving is nu eenmaal niet zo groot om daaruit de meest voor de handliggende rolverdeling te kunnen maken. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we met de groep voor de bezoekers een leuk toneelspel met ‘Spotgeesten’ op de planken brengen”, zegt Haers die voor afgelopen zondag een extra repetitie had bedacht.

Gekraakt

Het toneelspel ‘Spotgeesten’ is uit de hand van de Britse auteur Noel Coward. Gezegd is dat het ongeveer zestig jaar geleden is geschreven. De auteur zou dat binnen een tijdsbestek van zeven dagen hebben gedaan. Toen het uitgebracht werd, lieten de critici van de inhoud van de toneelbewerking geen spaan heel. Hoe kan men in zo’n korte tijd een goed stuk op papier zetten, vroeg men zich af? Het verbaasde haar dan ook dat het door het publiek ‘gevreten werd’ als een malse biefstuk. Met andere woorden: dat smulde er van. Tot op heden zou ‘Spotgeesten’ al ruim 2000 keer zijn opgevoerd.

Inhoud

Het verhaal van ‘Spotgeesten’ gaat over een schrijver die stof zoek voor zijn volgende boek dat hij op de markt wil brengen. “De eerste vrouw van de schrijver, Karel Donkersloot, is overleden. Door het er bijhalen van madam Arcati die geesten van overleden personen kan oproepen, ziet de schrijver zijn vrouw weer voor hem staan. Gedurende de voorstelling geraakt hij regelmatig met haar in de clinch over het vroegere huwelijksleven. Een bevriend echtpaar dat bij schrijver Donkersloot op visite is, de huisarts en zijn vrouw, begrijpt van de hele situatie geen snars. Allerlei misverstanden en onbegrijpelijkheden doen zich voor. Er ontbreekt dan ook een turbulente tijd aan in huize Donkersloot. Er blijkt meer tussen hemel en aarde te bestaan.

Reserveren

Volgende week vrijdag 20 maart is in Koutershof de première. De daarop volgende dagen dat Spotgeesten voor het voetlicht komt zijn zaterdagavond en zondagmiddag 21 en 22 maart respectievelijk om 20.00 uur en 14.00 uur. Zij die in het bezit zijn van een kaart: zondag 15 maart bestaat tussen 13.00 uur en 14.30 uur gelegenheid om telefonisch te reserveren. Voor vrijdag geldt telefoonnummer (076) 5961246, voor zaterdag telefoonnummer (076) 5961178 en voor zondagmiddag 22 maart telefoonnummer (076) 5963476. Wie nog geen kaart heeft, kan daarvoor terecht bij het secretariaat aan de Past. van Oosterhoutstraat 28, telefoonnummer (076) 5961246. Ook zijn kaarten voor de aanvang van de voorstelling verkrijgbaar aan de zaal van Koutershof verkrijgbaar.