Nieuwe regisseur, frisse wind

-

Maandag 23 januari 2006 – Van regisseur veranderen kan een goede impuls geven aan een toneelvereniging. Spelers en vormgevers worden op een nieuwe manier uitgedaagd of krijgen ineens kansen die ze vroeger niet kregen. Voor wie de stukken van het Rijsbergs Toneel van de laatste jaren gezien heeft, oogde De Cactusbloem vanaf de openingsscène anders. 

De jonkies van de vereniging, Marc Mulders in de rol van Igor en Marita van den Berg als Antonia, openden het spel. Ze waren opvallend karikaturaal gegrimeerd en hun kleding was overdreven kleurrijk. Vanaf het begin was hun spel – en later ook dat van de anderen – gestileerd en afgemeten. Het ging enigszins in de richting van de zwierige commedia dell arte: brede gebaren, snelle loopjes en een uitvergrote mimiek. Vanaf het begin had dat een positief effect op de zaal.

Wanneer het in de kern een aantrekkelijke intrige heeft, je bewerkt de tekst grondig en je geeft het een moderne vormgeving, dan krijg je een fris ogende voorstelling op de planken. Dat kreeg de nieuwe regisseur Eddy Haers met deze club, die een goede mix is van oude en jonge spelers, goed voor elkaar.

De voorstelling had een mooi uitgevoerd mobiel decor dat veelvuldig in zeer korte tijd veranderd werd. De snelle changementen gaven de voorstelling een soort zap -karakter. Rekwisieten en decorattributen waren uitvergroot, hoewel dit niet altijd consequent was doorgevoerd. Ineke Vogels had als Stephane, een uitzonderlijk grote en totaal verkeerde bril op. Jammer dat ze haar normale horloge nog aan had, dat had ook groter kunnen zijn. Ze speelde haar rol van tandartsassistente overigens prima en werd gedurende het stuk langzaam de centrale figuur in de komische verwikkelingen.

Het is te hopen dat het Rijsbergs Toneel onder deze regisseur deze speelstijl in een volgende productie nog verder kan ontwikkelen, zodat deze manier van spelen het visitekaartje van de vereniging kan worden. Dan heb je als club een flinke stap voorwaarts gezet. Het begin is in ieder geval gemaakt.

Herbert Mouwen

Gezien: De Cactusbloem van P. Barillet en J.P. Gredy door het Rijsbergs Toneel op zaterdag 21 januari 2006 in de Koutershof te Rijsbergen. Regie en bewerking Eddy Haers.