Puike voorstelling Rijsbergs Toneel PUBLIEK GOED TE SPREKEN OVER ‘SPOTGEESTEN’

-

RIJSBERGEN – Degenen die van een leuke theatervoorstelling houden zijn in de Rijsbergse Koutershof aan hun trekken gekomen. ‘Spotgeesten’ had alles in zich omdat het goed door de spelersgroep werd neergezet. Aangezien het vooraf een zware operatie is geweest, mag bij regisseur Eddy Haers een extra pluim op de hoed worden gestoken. Het Rijsbergs Toneel anno Geestesbeschaving 1902 en het overgrote deel van haar publiek kan terugkijken op een puike voorstelling.

DOOR CHARLES LUIJTEN

De show vond het voorbije weekend plaats in Koutershof waar het na afloop in de Taveerne nog een hele tijd gezellig bleef. De reacties logen er niet om.

We hielden een peiling onder de toeschouwers over wat ze ervan gevonden hadden. Bij het naluisteren van de voicerecorder werd duidelijk dat de 107-jarige Rijsbergse toneelvereniging Geestesbeschaving anno 1902 haar klanten een leuke voorstelling heeft voorgeschoteld, al werd het wel een heel apart stuk gevonden.

Gezegd moet worden dat ‘Spotgeesten’, waarvan Noel Coward de auteur is, in de beginfase wat langdradig overkwam vanwege overbodige informatie. Er waren daarnaast momenten dat bij een bepaalde scène het tempo ietwat opgeschroefd had mogen worden. Verder geen kleine opmerkingen over hetgeen het gezelschap op de planken bracht.

Inhoud

Het verhaal van ‘Spotgeesten’ gaat over schrijver Karel Donkersloot die op zoek is naar stof voor zijn nieuwe boek. De geest van zijn eerste vrouw die is overleden wordt door Madam Arcati (het medium) opgeroepen waardoor de schrijver haar weer voor zich ziet staan in aanwezigheid van anderen die de vrouw niet kunnen waarnemen. Allerlei mistoestanden en onbegrijpelijkheden doen zich voor. Heel wat turbulentie vloeit daaruit voort, hetgeen de toeschouwers aangenaam boeit.

Keurig verzorgd

Er kan nog zo goed worden gespeeld, maar een uitvoering is pas dan compleet geslaagd wanneer alles er omheen bij dat andere aansluit. Grime, kapsels, geluid, belichting en decor spelen in het geheel een belangrijke rol op zich. Noch te zien, noch te horen: de souffleuses die eveneens in de productie ‘Spotgeesten’ een belangrijk aandeel leverden. Een op alle fronten tevens keurig verzorgde voorstelling waarmee het Rijsbergs Toneel deze keer opnieuw voor de dag kwam.

Gemist

Een hele kluif is het voor regisseur Eddy Haers geweest, waarbij zijn geduld op de proef werd gesteld. Maar het is de Roosendaler gelukt om met de cast bestaande uit: Wouter Hendriks (de schrijver), Brigitte van de Pas (2e vrouw van Karel), Silvia van der Borst (overleden vrouw van Karel), Ineke Vogels (dienstmeisje), Harrie Watzeels (de dokter), Helma Abbenhuis (vrouw van de dokter) en Emma de Leeuw (madam Arcati) met ‘Spotgeesten’ een goede productie neer te zetten Zij die de voorstelling aan zich voorbij hebben laten gaan en toneelliefhebber zijn hebben dan ook wat gemist.

Fijn gevoel

Op het eind van de première, die afgelopen vrijdagavond plaatsvond en door ons werd bijgewoond, was er van het publiek een staande ovatie. Dat verklaart waardering voor de club en is tevens een duidelijk teken dat men zich heeft goed weten te amuseren. Het zal het Rijsbergs Toneel Geestesbeschaving anno 1902 en – niet te vergeten haar regisseur – een fijn gevoel bezorgen. De toneelclub hield na de middagvoorstelling van zondag ‘s avonds een gezellig samenzijn in zaal de Harmoniezaal enkele jaren geleden ingeruimd voor de jaarlijkse teerdag. Morgen, donderdag 26 maart, wordt er al geëvalueerd over ‘Spotgeesten’.