Rijsbergenaren krijgen gemeentelijke penning

-

door Peter Ullenbroeck

RIJSBERGEN – Twee leden van het Rijsbergs toneel hebben afgelopen weekend de bronzen penning van de gemeente Zundert gekregen.
Emma de Leeuw kreeg de onderscheiding omdat ze al 60 jaar lid is van de toneelclub en gezien wordt als de steunpilaar van de vereniging. Frans Matthijssen is iets minder lang betrokken bij de toneelclub, maar als decorbouwer onmisbaar.
De onderscheiding werd gisteravond, nadat de vereniging voor de derde keer de voorstelling PerronGeluk had gespeeld, uitgereikt door burgemeester Leny Poppe-de Loof. Die had de voorstelling overigens zelf niet gezien omdat ze net terug was van een buitenlandse trip.
Poppe stond uitgebreid stil bij beide leden. Over Emma de Leeuw zei ze onder meer „U heeft aan minimaal zestig voorstellingen meegedaan en geen repetitie gemist. En bij iedere repetitie kende u uw teksten steevast uit uw hoofd.”
De Rijsbergse is behalve bij het toneel ook actief in de kerk in Rijsbergen. Zo zorgde ze in de jaren zestig lang voor de bloemversiering rond het altaar en was ze nauw betrokken bij de oprichting van het dameskoor waar ze lang voorzitter van was en uiteindelijk fuseerde met het heren- en jeugdkoor.
Poppe—Loof ging bij Frans Mathijssen niet alleen uitgebreid in op zijn verdiensten voor het toneel, maar ook op die andere passie van de Rijsbergenaar: het carnaval. Jarenlang bouwde hij wagens voor ‘Dorp Zuid’ en nog steeds loopt Matthijssen individueel mee in de optocht.
„Ook bent u nauw betrokken bij de bouw van de Rijsbergse Wagen tijdens het bloemencorso. Zodra de bouw van start gaat bent u bijna dagelijks op de bouwplaats te vinden. Bij alles wat u doet, zet u zich voor de volle honderd procent in”, sprak de burgemeester de loftrompet over de glunderende Matthijssen.
De Rijsbergenaar was verder 40 jaar lang bestuurslid van de afdeling Rijsbergen en later Zundert/Rijsbergen van FNV-bouw.

Bron: BN/deStem (23 maart 2015)