Rijsbergs Toneel verwelkomt twee gastspelers

-

RIJSBERGEN – Het stuk speelt zich af in de jaren ’50. Een jury, bestaande uit twaalf burgers moet anoniem een beslissing nemen over het lot van een 19-jarige jongen die verdacht wordt van moord. Toentertijd was het stuk dat gebaseerd is op een televisiefilm een ode aan het Amerikaans rechtssysteem. In onze tijd is de thematiek verschoven naar discriminatie, vooroordelen en racisme en om die reden is het stuk nog hoogst actueel, aldus regisseur Herbert Mouwen

DOOR SASKIA ROKS

De spelers van het Rijsbergs Toneel acteren dit jaar vooral rondom een enorm grote houten tafel. Deze tafel is speciaal voor deze productie op maat gemaakt door Frans Matthijssen. Vanwege de enorme afmetingen van de tafel kon Frans deze klus niet thuis uitvoeren en werd het podium in de Koutershof zijn bouwlocatie.

Tafel
Het publiek zal rondom de tafel kunnen plaatsnemen en de spelers zullen zich regelmatig bewegen van de tafel af naar verschillende hoeken in de zaal die ingericht zullen zijn om bijvoorbeeld drinken te pakken.

Traditioneel
Wat de situering van acteurs en publiek betreft, wijkt het Rijsbergs Toneel dit jaar dus duidelijk af van de traditionele opstelling. Verder is de vereniging juist wel traditioneel ingesteld volgens gastspeler Kees van Riel. Waarom gastspelers? Omdat mannelijke acteurs enorm schaars zijn, vooral in het amateurtoneel, legt regisseur Herbert Mouwen uit. Via Kees Vogels die dit jaar de rol van rechter speelt, versterken twee spelers van het Zunderts Toneel de Rijsbergse cast. Deze gastspelers zijn Jim Mertens en Kees van Riel.

Gastspelers
Kees van Riel is lid van Het Zunderts Toneel (HZT). Volgens Herbert Mouwen spelen zij kwalitatief hoogwaardige stukken. Zoals kees Vogels de laatste productie gastspeler was bij HZT, zo zijn Kees van Riel en Jim Mertens nu te gast bij het Rijsbergs Toneel. Het is leuk om eens een kijkje te nemen in de keuken van de ander, licht Kees toe. “Het grootste verschil ? Dat we bij HZT veel projectmatiger werken. Het Rijsbergs Toneel is een erg leuke dorpsvereniging en ik vind het heel erg leuk om eens een andere ervaring op te doen.”

Buitenlandse dame
Helma is daartegenover al twintig jaar een vaste speelster bij het Rijsbergs Toneel. “Ik ben er ingerold als figurant. Ik heb ook grime gedaan maar dat werd te veel. Nu doe ik samen met Helma van Bedaf de kleding voor het stuk.” Helma speelt in ‘Twaalf Gezworenen’ een buitenlandse dame, jurylid nummer elf. Ik heb me daarvoor verdiept in een Indonesisch accentje. Dit ligt het dichtst bij mij vanwege mijn familiaire afkomst. Het is wel een uitdaging want het is belangrijk dat de spraak voor het publiek goed verstaanbaar blijft. Ik ben zeer benieuwd wat mijn kinderen er van gaan vinden. Zij zijn namelijk het meest kritische publiek! 

Voorstellingen zijn op 16, 17 maart om 20.00 uur en 18 maart om 14.00 uur. Locatie: Koutershof te Rijsbergen. Kaarten kopen en reserveren kan via: www.reserveren.rijsbergstoneel.nl

Bron: De Zundertse Bode (zondag 4 maart 2018)