Voorstelling Rijsbergen mooi vormgegeven

-

Kun je een kleine toneelzaal zo ombouwen tot een cruiseschip dat het publiek het idee heeft dat het zelf meevaart? Het Rijsbergs Toneel kreeg dat voor elkaar en bracht de sfeervolle voorstelling ‘Gebroken ijs’ van Haye van der Heyden.

Ik was vooral verrast door de speelstijl die de spelers van het Rijsbergs Toneel hanteerden. Deze was strak en gestileerd, met het gebruik van stilstaande beelden, poppen en figuranten die de scènes mede vormgeven. De opening vond ik fraai, met mooi licht, een goed vormgegeven decor met veel loopruimte en een voorpodium, en met toepasselijke muziek van het Alan Parsons Project. De muziek speelde een opvallende rol in deze productie. Omdat Robbie Williams per helikopter verwacht werd, werd zijn muziek gebruikt als leidmotief tussen de scènes: Frank Sinatra-achtige songs lasten de vlotgespeelde taferelen aan el¬kaar. Ook de kleding was zorgvuldig gekozen bij de karakters die gespeeld moesten worden.

Met die personages is nogal wat aan de hand. Arnold, van beroep contrabassist, is een fascinerend personage, omdat hij iets dubbels heeft. Enerzijds is hij een charmeur, niet echt losbandig, maar prikkelend en zo brengt hij de vrouwen die hij ontmoet in verwarring. Wouter Hendriks zet hem mooi neer. Iris, gespeeld door Trea van Kuyck, is een smakelijk type, dat op authentieke wijze bezig is met haar dood. Na de pauze heeft ze onverwacht – het publiek denkt dat ze dood is – samen met de oude Hendrik (Harrie Watzeels) een prachtige, indringende dialoog over liefde en over samen zijn: ‘Ik wil een gezelschapsdame zonder seks.’ Ontroerend toneelspel.

Langzaam wordt duidelijk dat de reis van de gasten op het cruise-schip een metafoor is voor de levensreis, die ze allemaal maken. Die levensreis wordt gestuurd door talloze ontmoetingen die leiden tot liefdesperikelen. Het jonge meisje wordt bestraft door haar moeder, omdat die een rode vlek van een zuigzoen in haar nek ontdekt. Mathilde (Ineke Vogels) heeft al acht huwelijken achter de rug. Ze vindt een trouwdag zo leuk. En Suzan – Sylvia Ligterink vertolkt de rol in een oogverblindende, rode glitterjurk – mag met Robbie Williams mee.

Aan de voorstelling is te zien dat er hard gewerkt is aan het spelniveau en aan de vormgeving. Veel leden van de vereniging zijn bij allerlei facetten van de productie betrokken. Het resultaat mag er zijn. Het Rijsbergs Toneel wil de toeschouwers een amusante avond bezorgen. Dat lukt, zonder te verdwalen in plat kluchttoneel of in goedkope effecten.

Herbert Mouwen

Gebroken IJs van Haye van der Heyden door het Rijsbergs Toneel. Gezien op zondag 10 april 2011 in de Koutershof in Rijsbergen. Regie Eddy Haers